Energibovar i hemmet

De allra flesta skulle inte slänga saker i onödan eller lägga sina pengar på saker som de inte behöver. Det är dock just det som många människor gör i sina hem, när de inte åtgärdar saker som slösar mycket energi i onödan. Sådana energibovar går ut både över hemägarens plånbok och över miljön.

Det som drar mest energi i de svenska hemmen är utan tvekan uppvärmning, vilket helt enkelt beror på att vi har långa och kalla vintrar, och somrar när vi oftast behöver ha värmen på ändå. Detta är inte något man kan göra något åt, och det är inte ett alternativ att stänga av värmen. Det man däremot kan göra är att se över sin uppvärmningslösning, för att se om det är den mest energieffektiva för just ens hem och förutsättningar. Kanske passar ett annat alternativ – som fjärrvärme, bergvärme, luftvärmepump, vedkamin eller pelletskamin – bättre?

Något som däremot är en energibov som slösar energi helt i onödan, är all elektronik som står på stand by-läge. I ett hem där det finns en dator, en tv, kanske en spelkonsol och en musikanläggning som står på dygnet runt, blir det på ett år mycket el som går åt helt i onödan. Den enkla lösningen är naturligtvis att stänga av dessa apparater helt när de inte används, men om man känner att det är för svårt att vänja sig vid kan man också använda sig av en timer.800px-Modern_front_load_tumble_dryer

En maskin som bara drar energi när den används, men som då ofta är den apparat som drar mest energi i hela hemmet, är torktumlaren. Det betyder inte att man aldrig kan använda sin torktumlare, men kanske ska man se torktumlaren som en lyx man använder när man verkligen inte hinner torka tvätten på annat sätt, snarare än den standardlösning man använder varje gång man tvättar.

Om man ytterligare vill bidra till att minska mängden energi som går åt i ens hem, bör man även se över de apparater som bara används periodvis, till exempel gräsklipparen. Den absolut mest miljövänliga gräsklipparen är naturligtvis en handjagare, men om man har en stor gräsmatta kanske det inte är ett alternativ. Då kan man istället se till att välja en så bränslesnål gräsklippare som möjligt. Du hittar ett stort utbud av gräsklippare på Byggmax.se.

pulse