Ventilation i badrummet

Badrummet är ett av de rum i huset där det är allra viktigast att ha en fungerande ventilation. Det beror på att badrummet utsätts för fukt varje dag när vi duschar och badar. Vi ser inte fuktangreppen på ytan, eftersom de sker bakom kaklet i väggar och golv, men där kan de göra riktigt stor skada. Ett tydligt tecken på att allt inte står rätt till bakom badrummets väggar är dålig lukt – om det luktar instängt och unket är det en varningssignal. Andra saker man ska se upp för är om kaklet har spruckit eller (om man har vinyltapet) om det finns öppna skarvar eller missfärgade fläckar. Ytterligare ett tecken på fuktskador kan vara att det förekommer mycket silverfisk i badrummet.shower-670254_640

Om du misstänker att du har fuktskador i badrummet bör du sluta använda det med en gång och kontakta ditt försäkringsbolag. Det kräver ofta en omfattande renovering för att åtgärda fuktskador, som kan bli kostsam om inte försäkringsbolaget täcker den. Se till att anlita en auktoriserad firma för att genomföra renoveringen, så att badrummet blir ordentligt skyddat mot fukt i fortsättningen.

Om du ändå håller på att riva och renovera i badrummet kanske du också vill passa på att uppgradera andra delar av badrummet, till exempel genom att installera ett större eller mer modernt badkar. Du hittar ett stort utbud av badkar på Swedmart.se.

Det bästa är dock självklart att förebygga fuktskador, så att man inte behöver genomföra en omfattande renovering. Det bästa sättet att förebygga fukt (förutom att ha ett välfungerande fuktskydd som är monterat på rätt sätt) är att se över badrummets ventilation. Om ventilationen fungerar som den ska bör badrummet vara torrt en halvtimme efter att någon duschat. Om man behöver skaffa ett nytt fläktsystem bör man tänka över sitt val noga. Idag är det till exempel vanligt att installera Pax-fläktar. Dessa är ett effektivt sätt att ventilera badrum – men bara när de är påslagna. Om man har en Pax-fläkt installerad som inte är på, blockerar den istället det hål där det tidigare varit självdrag. I det fallet gör fläkten med andra ord mer skada än nytta. Därmed inte sagt att man inte kan välja en Pax-fläkt till ventilationen i badrummet, men om man gör det måste man se till att hålla dem igång.

pulse