Ventilation i köket

De senaste åren har intresset för hus, design och heminredning skjutit i höjden. Svenskarna renoverar som aldrig förr och hemmets hjärta, köket, har kommit att stå i ett särskilt fokus. Estetiskt tilltalande kök med praktiska lösningar och vackra detaljer står högt upp på mångas önskelista. Vid en renovering gäller det dock att inte glömma de rent praktiska funktioner som höjer livskvaliteten i hemmet. Ventilationen i köket är en sådan funktion som inte bör försummas.

 

I ett kök med dålig ventilation kan matos och lukt sitta kvar mycket länge. Köket även en fuktig plats, det gäller att hålla borta ånga och undvika fuktskador. Fuktig luft i köket uppkommer till exempel vid matlagning eller som ånga från en diskmaskin. När fuktig luft står stilla leder det till mögelskador och röta vid fönster, tak och väggar.

 

Den allra vanligaste ventilationstypen i köket är en frånluftsventil. En frånluftsventil suger ut gammal luft, i köket sker detta oftast genom köksfläkten. Ett enkelt sätt att kontrollera att en frånluftsventil effektivt gör sitt jobb och fungerar som den ska är att hålla upp ett papper framför den. En väl fungerande frånluftsventil suger nästan fast pappret. Kontrollera även att utrymmet runtomkring ventilen är rent, om det är svart av smuts bör ventilens funktionsduglighet ses över.

Mother and Daughter (8-9) preparing healthy meal in kitchen

 

Det är inte bara doften som är obehaglig. I vissa fall kanske man inte upptäcker dålig ventilation innan någon av de som bor i huset eller lägenheten får allergiska besvär. Huvudvärk, trötthet, klåda och irriterad hud är några varningstecken på att hemmets ventilation inte fungerar som den ska.

 

Att installera väl fungerande frånluftsventiler ett stort steg mot att göra ett kök hälsosammare och arbetsvänligt. Andra sätt att öka trivseln kan vara att släppa in rätt mängd solljus. Markiser är ett effektivt sätt att reglera ljusinsläppet i köket. Det är lätt att hitta såväl lösningar för en god ventilation samt solskydd i Stockholm och andra svenska städer online. Även möbler och växter har betydelse för luften inomhus. Växter hjälper till att rena luften inomhus och ett luftigt möblemang och en öppen planlösning gör att luften cirkulerar bättre i hemmet.

pulse